Singelpark
×

20 april 2015: Studiereis Westerpark Amsterdam


Studiereis Westerpark Amsterdam

Met Vrienden van Het Singelpark op excursie naar Amsterdam, op zondag 19 april. Na twee keer uitstel was het een prachtige lentedag voor de excursie naar het Westerpark en Westergasfabriek. We maken deze excursie om inspiratie op te doen naar aanleiding van de ontwikkeling van het Energiepark en het Huigpark. We gaan bekijken hoe het park is ingericht, met welke functies en hoe het wordt gebruikt.

We verzamelen op Leiden CS. Fietsen mee en met al tien personen op naar Sloterdijk. In het Westerpark treffen we Pauline Wieringa, Vriend van het Singelpark. Zij heeft als landschapsarchitect aan het Westerpark gewerkt. Zij leidt ons rond door het park en vertelt vele inside-verhalen. Er voegen zich nog meer Vrienden bij, waardoor we met wel 15 vrienden de wandeling maken.

We zien op het Westergasfabriekterrein mooi parkgebruik van de oude gashouders, prachtige waterpartijen, relaxte terrassen en horeca, zonneweides en oude fabriekspanden die een mooie herbestemming hebben gekregen. Het ernaast gelegen Westerpark is het oorspronkelijke park. Het is destijds, in 1890, aangelegd als stadspark en ademt dit ook uit. Rustig met kronkelende lanen en volgroeide bomen.

Wat duidelijk wordt, is dat het Westergasfabriekpark in ruim tien jaar is ontstaan en in deze periode is doorontwikkeld naar zijn huidige vorm. Het was er niet in één keer. Dat is ook niet mogelijk. Diverse invloeden, andere tijden, gebruik en nieuwe of gewijzigde inzichten zorgen voor dit proces. Aan de drukte, het werd door veel mensen in allerlei samenstellingen en leeftijden druk bezocht, was te zien dat de ontwikkeling van het park een succes is geworden en waar mensen graag naar toe gaan. Verder werd goed zichtbaar dat Amsterdam van een andere orde is dan Leiden. Het park heeft een veel grotere schaal en omvang.

Enkele Vrienden fietsen nog door naar het Vondelpark; prachtig met veel ruimte om te fietsen, te wandelen, te zonnen en te zitten met altijd de prachtige stad dichtbij in je rug.

Conclusie … leuk en leerzaam uitje met elkaar, het versterkt de onderlinge band en geeft energie om deel te nemen aan de ontwikkeling van het Singelpark. Inspirerend en goed om grip en gevoel te krijgen op gebruik en omvang van het park. Voor herhaling vatbaar, volgende excursie wordt voorbereid. Een kleine impressie in foto’s vind je hier.

Tekst en foto’s: Inge van den Berg en Leen Ooms, Vrienden van het Singelpark.

20150419 153045 westerpark singelpark 05 ivdb kopie