Singelpark
×

19 december 2012: Lola en Studio Karst maken samen plan voor Singelpark


Lola en Studio Karst maken samen plan voor Singelpark

237381.jpg
Lola Landscape Architects

Lola Landscape Architects (Rotterdam) en Studio Karst (Zürich) krijgen van het College van B&W van Leiden de opdracht om samen hun ideeën voor identiteit en samenhang in het Singelpark verder uit te werken. Ze maken een beeldkwaliteitsplan met ontwerpprincipes voor wat het langste, mooiste en spannendste stadspark van Nederland moet worden. Dat plan wordt de leidraad voor het ontwerp van het zes kilometer lange park langs de Leidse singels. De gemeente heeft inmiddels 13 miljoen euro uitgetrokken voor de realisatie van het burgerinitiatief.

237391.jpg
Studio Karst

Het college volgt het advies van de Adviescommissie die in juni zes inzendingen beoordeelde van internationale bureaus voor landschapsarchitectuur die meededen aan een Ideeënwedstrijd. Ook Team Singelpark van Stadslab Leiden adviseerde het College om met beide bureaus verder te gaan. Het team analyseerde de honderden reacties die bezoekers van de Singelpark Design Expo gaven op de zes inzendingen. Ook legde het team de zes inzendingen naast de elf Guiding Principles voor het ontwerp van het Singelpark die kwamen uit een grote brainstormavond met tweehonderd inwoners en organisaties in januari van dit jaar. Uit beide studies kwamen de ideeën van Lola Landscape Architects als grote favoriet naar voren.

Uit de brief aan het College van ons team:

“Evenals de Adviescommissie van de Ideeënwedstrijd zien wij goede mogelijkheden voor samenwerking tussen Lola Landscape Architects en Studio Karst. Daarnaast zouden ideeën van Gross.Max een plaats kunnen krijgen in het geheel. Als het lukt om de stedelijke visie en praktische oplossingen van Lola te combineren met de visie van Studio Karst voor Leiden als botanische stad, kan dat een park én een stad met een ongekende dynamiek opleveren. Een plan dat daadwerkelijk zal leiden tot het ook door ons vurig gewenste langste, mooiste en spannendste stadspark van Nederland. We vinden het wel belangrijk dat beide jonge bureaus zich comfortabel voelen met een samenwerking.”

Onderstaand het rapport dat Team Singelpark van Stadslab Leiden naar het College van B&W heeft gestuurd met daarin alle publieksreacties op de visies op het Singelpark en de analyse van de plannen op basis van de Guiding Principles.