Singelpark
×

18 maart 2016: Hou je kop erbij – 55+ over het Singelpark


Hou je kop erbij – 55+ over het Singelpark

Tweede Leidse Kenniscafé voor Ouderen

Wie z’n hersenen fit wil houden, moet ze blijven gebruiken. Daar hadden ongeveer veertig 55+ers wel oren naar in het Denksportcentrum Leiden, waar teams streden om het eigenaarschap van de fitste hersenen. Er waren zo veel deelnemers dat een extra team, de ‘binnenlopers’, werd ingericht naast de ‘schakers’, de ‘bridgers’, ‘jonkies’, de ‘oud-beleidsambtenaren’, de ‘leesclub’ en de ‘surveillanten’.

Verwacht werd dat de controlegroep ‘de jonkies’ van vijfentwintigjarigen zou winnen. Op die leeftijd zijn de hersenen immers op hun best. Maar het bleek dat in elk geval deze actieve ouderen in staat waren de jongeren naar een derde plek te verdringen. De ‘bridgers’ en de ‘ambtenaren’ deelden de eerste plaats, al waren de eersten iets sneller.

Grondorgel

Na de wedstrijd bogen de teams zich in een brainstorm over de vraag hoe we het Singelpark zo kunnen inrichten, dat we zo goed als vanzelf onze hersens blijven gebruiken. Bijvoorbeeld met slim ingerichte ‘denkplekken’. Wethouder Roos van Gelderen en Jan Willem Broekema van de Vrienden van het Singelpark dachten mee.

Deelnemers kwamen met creatieve ideeën als het Singelpark als zoekplaat, praatpaaltjes met mensen aan de andere kant van het park, een café dat elke dag het menu in een andere taal aanbiedt en een grondorgel dat met de voeten kan worden bediend. Zie de foto onderaan deze tekst.

Update 25-3-2016: aanvullende voorstellen vandaag brengen de tellers op meer dan vijftig suggesties, wensen en ideeën. Daar kunnen we nog heel ver mee vooruit.

De Leidse Proeftuin

In Leiden wordt veel onderzoek gedaan naar ouder worden. Maar wat hebben ouderen hier zelf aan, en onderzoeken we wel de goede dingen? Met ouderen in gesprek gaan is daarom een belangrijk doel van de Leidse Proeftuin, waarin Leidse kennisinstellingen werken aan oplossingen over zorg en welzijn. De kennisinstellingen vertalen onderzoek naar oplossingen en testen het effect ervan, in samenwerking met oudere Leidenaren. In het Proeftuinnetwerk wordt samen kennis ontwikkeld en verbreed.

De instituten achter de Proeftuin

De samenwerkende kennisinstellingen zijn: Hogeschool Leiden, TNO, Leiden Institute for Brain and Cognition (samenwerking van LUMC en Universiteit Leiden) en Leyden Academy on Vitality and Ageing. De proeftuin wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Leiden.

Op de website van de Proeftuin en de deelnemende instellingen vindt u meer informatie. Meedoen of plaats op de publieke tribune? De bijeenkomsten zijn openbaar. Aanmelden kan via ikdoemee@deleidseproeftuin.nl.

20160318 denksport 001 jwb