Singelpark
×

16 oktober 2015: Mispel in het Energiepark


Mispel in het Energiepark

Als we de naam Energiepark horen denken we natuurlijk eerst aan energiewinning. De mispel (Mespilus germanica) werd zo’n 3.000 jaar geleden al gekweekt in West Azië (o.a. in het tegenwoordige Iran), in het gebied waar vele eeuwen later energie (olie) werd gewonnen. Hij werd door mensen verder richting Rome verspreid. De Romeinen introduceerden deze boom elders in Europa, o.a. in Nederland. De boom verwilderde in Duitsland en Zuid-Limburg.

Uit zaden was hij niet eenvoudig op te kweken. Daarom gingen kwekers hem enten (stek plaatsen) op een andere soort plant uit de rozenfamilie, zoals  op een (inheemse) meidoorn. Zo kon het gebeuren dat deze uitheemse soort met behulp van een meidoorn uiteindelijk werd aangeplant in Nederland.

Voor het decor van een tv-serie werd hij naar de Meelfabriek in Leiden gehaald.  Daarna werd hij  tijdelijk ‘uit logeren’ gestuurd in de Kweektuin van het Singelpark. Op 15 oktober 2015 werd hij bij de start van de herinrichting als eerste boom aangeplant door wethouder Frank de Wit, Vrienden van het Singelpark en clienten van De Binnenvest.

De mispel hoort thuis in de rozenfamilie, de Rosaceae. In het wild groeiende mispels hebben vaak doornen. Wat dat betreft geldt dus ook voor deze soort: geen roos zonder doornen. De mispel wordt ongeveer 4-5 meter hoog.

Als hij in mei en juni bloeit heeft hij ongeveer 3-4 cm grote bloemen; de bladeren worden 5-12 cm lang. De 2-3 cm grote, goudbruine vruchten zijn peervormig tot afgeplat en hebben een heel duidelijke kroon. In september/oktober zijn die keihard.

In de loop der tijd worden de vruchten zachter en gaan iets rotten. Dat is het moment waarop ze moeten worden geplukt, bij voorkeur na de eerste nachtvorst: “rot als een mispel”. De vruchten van deze boom kunnen energie leveren aan mensen. Ze zijn dan lekker, bevatten veel vitamine C en kunnen worden verwerkt in  allerlei gerechten, zoals jam.

20151015 1 mispel in energiepark crop