Laden Evenementen

Singelparkwandeling met gids


« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Singelparkwandeling met gids – zondag 13 augustus 2023
wandeling van Zijlpoort naar Lammermarkt

Op zondag 13 augustus organiseren de Vrienden van het Singelpark weer een zomerwandeling door het langste stadspark van Nederland. Leuk en leerzaam voor elke Leidenaar en bezoeker die de stad wat beter wil leren kennen. De wandeling begint om 14.00 uur en duurt ongeveer twee uur. Aanmelden graag via singelparkgids@gmail.com.

Route
De ervaren Singelparkgidsen lopen met je langs het boomsluiterhuisje. Daar woonde de gemeentelijke ambtenaar die elke avond met een aantal bomen de Rijn moest afsluiten om boten binnen en buiten de stad te houden.

Begraafplaatsen

Via de Zijlpoort lopen we langs de Rooms Katholieke Begraafplaats. Deze is in 1828 aangelegd toen er niet meer in of vlakbij kerken in de binnenstad begraven mocht worden. Het is nu nog de enige plek waar binnen de Singels wordt begraven. Kijk even binnen in het mooie kapelletje. Vervolgens lopen we via het Blekerspark en de Wisenniabrug door het Huigpark. Daar herinnert een monument aan hoe dit deel van de stad ooit een begraafplaats was voor arme Leidenaren.

Vernieuwing
Op het Ambachtsplein zal de gids wijzen op de eerste vuilverbranding van de stad en vanaf het Papagaaisbolwerk (Energiepark) zie je de eerste watergasfabriek van Nederland. Het hele gebied wacht op een nieuwe bestemming. Aan de Maresingel stond ooit de Marepoort, een poort voor zowel het wegverkeer als voor het verkeer over het water. In de bestrating ter plaatse staan nog de contouren van het grote bouwwerk.

De wandeling eindigt op de Lammermarkt. De gids zal zeker een paar foto’s laten zien van hoe deze plek er vroeger uitzag. Wat gebleven is, is Molen De Valk waarin nu een molenmuseum huist.

Gedurende de wandeling vertellen de gidsen honderduit over de historie en ontwikkeling van de stad en het Singelpark. Hierbij wordt ook uitgebreid aandacht besteed aan de kunst die langs de route te vinden is.
Voor de Singelparkwandeling vraagt de gids om een bijdrage van vijf euro. De Vrienden van het Singelpark besteden de opbrengst aan het realiseren van het langste, mooiste en leukste stadspark van Nederland.
Belangstelling? Meld je aan via singelparkgids@gmail.com. Je hoort dan zo snel mogelijk of er nog plaats is en waar de wandeling begint. Aanmelden kan zelfs zondagochtend nog!

Gegevens

Datum:
13 augustus 2023
Tijd:
14:00 - 16:00
Evenement Categorie:

Locatie

Zijlpoort
Leiden, Nederland + Google Maps