Over belevenissen in het Singelpark zou je vaak een verhaaltje willen schrijven: een blog! Op deze pagina komen met enige regelmaat verhalen van bezoekers, passanten, vrienden, bestuurders, belanghebbenden en omwonenden. Geniet mee!

 


Leiden dat zijn wij

bijdrage van Ab Hoogland – 14 maart 2018

Buma trok zijn groene stropdas nog maar eens recht voor de batterij camera’s die opgesteld stonden op het stadhuisplein in Leiden. Hij had het pluche in Den Haag voor even verlaten om zijn lokale collega’s op de Leidse markt een hart onder de riem te steken. De vraag is altijd of de lokale politici van de gevestigde partijen blij zijn met het bezoek van hun landelijke politieke leiders tijdens ‘hun’ gemeenteraadsverkiezingen. Ik gaf Buma een stevige hand en riep hem toe; ‘vergeet het Singelpark niet hè’ en gaf hem een knipoog. Hij keek me aan of hij water zag branden. Hij wist niets of weinig wat er in Leiden speelt. De aanwezige lokale CDA lijsttrekker Joost Bleijie wist wel beter. Lokale politici weten wat er hun gemeente speelt en luisteren doorgaans wel naar hun burgers.  Dat geldt zeker voor lokale partijen die de laatste jaren veruit de meeste stemmen trekken bij de gemeenteraadsverkiezingen. Mensen willen in ieder geval het gevoel hebben dat zij eigenaarschap hebben over hun buurt. Burgers nemen niet voor niets de laatste jaren ook steeds meer zelf het initiatief.

Het Singelpark is in alle Leidse  verkiezingsprogramma’s in goede handen. Het mooie groene burgerinitiatief staat goed op de kaart om ook de komende jaren – financiële – steun te krijgen van de lokale bestuurders. Naast Leefbaarheid,  betaalbare woningen staan Duurzaamheid en Groen hoog op de Leidse agenda.

Het Singelpark is het speerpunt van een groen Leiden. Singelpark, dat ben jij. STEM 21 MAART.

 

Samen is leuker

bijdrage van Ab Hoogland – 25 februari 2018

‘Samen is leuker’, riep Rinus tijdens het basketbal.

Rinus van Haaster is Combifunctionaris – ingewikkeld woord voor sportbegeleider gesubsidieerd door de gemeente. Zijn specialiteit is basketbal. Hij heeft twee teams van uiteenlopend pluimage gevormd op het basketbalveldje in het Huigpark.

Ik maakte een driepunter – een goed basketbalnetje is geen overbodige luxe – en gaf een high five aan Mo, mijn kleine fanatieke teamgenoot.
Iedere woensdag neemt de jonge enthousiaste Rinus de aanwezige jeugd onder zijn vleugels. Ik speelde een partijtje mee. Soms wordt het spel stilgelegd om een gewond waterhoentje te redden van zijn gemene soortgenoten. Bij het uitbrengen van een scheldwoord krijgt een ieder
doodleuk tien push-ups als penalty.

Het zonnetje scheen. Het Huigpark, waar de winterklokjes al opkomen, ligt er mooi bij.  Mede door Leen Ooms. De geboren Leidenaar beheert het park met veel plezier en liefde voor zijn Leiden. Ik ontmoet hem met zwarte handen – van de klei van het andere park, het Energiepark. Ook in Park de Put en een groenstrook op de Boisotkade steekt hij de handen uit de mouwen.

Nu de gemeente meer en meer zijn groen uitbesteedt – massa is kassa – nemen de Vrienden van het Singelpark, aangevoerd door Leen, de groene handschoen op. ‘Samen is leuker’ is ook het mantra van Leen. Hij betrekt mensen van Gemiva bij het Singelpark die extra zorg en
begeleiding nodig hebben. Daarnaast motiveert hij mensen uit de buurt om mee te helpen als vrijwilliger aan het onderhoud van de groene zones van het Singelpark. Of dat nu de leerlingen van basisschool Woutertje van Leyden aan het Huigpark zijn of de benedenbuurman met groene vingers op de Noorderstraat is maakt niet uit.  Leen verbindt deze mensen.  Zijn coach en project kwaliteiten komen hierbij uitstekend van pas. Nu de gemeente zich terugtrekt is dit mobiliseren van vrijwilligers van levensbelang voor het Singelpark. Zo ook op 9 juni. Dan organiseert Leen een Zomerdag met uiteenlopende activiteiten in het Huigpark. Samen is leuker.

Leen Ooms in actie